S54Q

Vrhovi na radioamaterskih frekvencah

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Naredi sam

Krplje!

Veste kaj je zajčja skrivnost? Zajec ima velika stopala za njegovo težo. Velike noge, ki razdeljujejo svojo težo na površini snega, mu omogočajo veliko gibljivost, ne da bi se mu udiralo. Seveda po naravi nismo vsi opremljeni s takimi velikimi nogami, vendar z malo domišljije in ustvarjalnosti si lahko naredimo nekaj, ki deluje tako kot zajčje tačke: Krplje.

Narediti krplje iz preprostih materialov, ki jih boste našli v naravi je dokaj enostavno. S takimi krpljami se boste gibali po snegu desetkrat lažje in porabili boste tudi manj energije.


Da bi naredili krplje morate imeti s sabo nekaj vrvi in dober nož. Avtor prikazuje tudi izdelovanje iz polivinilastih vrečk za smeti. Poiskati morate nekaj, kar bo okvir vaših krpelj. Najboljša je vrbovina, leska ali drugi prožni materiali. Tega je v naših gozdovih veliko. V tem primeru je avtor odrezal nekaj manjših kosov sadike jelše, ki raste zraven vode. Krivljenje lesa je dokaj enostavno. Če pa je preveč mrzlo, boste morali les najprej malo ogret nad ognjem. Veliko vrst drevja se ovija z lahkoto, vendar boste morali prej poizkusiti kateri les je najbolj primeren. Les ovijemo skupaj tako da se konca prekrižata, kot je prikazano na sliki. Ta križ je potrebno močno povezati skupaj z vrvjo.
Bodite previdni, da ne bi bile krplje prevelike, ker boste imeli velike težave pri hoji. Za težo okoli 90 kg naj bodo krplje široke 30 - 40 cm , dolge pa naj bodo med 60 in 75cm. Če ste manjši boste morda lahko uporabili tudi krplje manjše velikosti, vendar se les težko upogiba v manjšo obliko, ne da bi se poškodoval.


Nato dodamo čez tri debelejše kose lesa.. Prvi in največji del je potrebno postaviti na prvo tretjino, kjer bodo bili prsti na nogah.. Prsti vašega stopala morajo imeti možnost, da se premikajo gor in dol, z uporabo tega dela dobimo neke vrste gugalnico.. Druga dva križna kosa privežemo tako da na njih sloni cela noga. Te služijo, da nosijo celo težo telesa ko stojite na njih med hojo.

Sedaj sledi še prepletanje z manjšimi vejicami kot prikazuje slika. Glede na sneg si z količino opleta zelo pomagamo. Ko hodimo po svežem snegu mora biti oplet gostejši.. Če pa je sneg moker in grudast naredimo oplet ohlapnejši. Sneg bo tako vsakič, ko dvignemo nogo padel skozi oplet in bo hoja prijetnejša.

Krplje si privežemo na nogo z vrvico. Privežemo tako, da se stopalo pregiba na prstih.

Z iskanjem materiala in izdelovanjem lahko izgubimo veliko časa. Vendar,ko bodo narejene nam olajšajo hojo.

Povzeto po: http://www.survivaltopics.com